S.T.E.P. Single-parent Training and Empowerment Program

Bun venit la S.T.E.P., un program gratuit de educație socio-emoțională pentru părinții singuri, creat cu scopul de a îi ajuta să dobândească noi abilități de autocunoaștere, gestionare a emoțiilor, comunicare și relaționare, atât cu propriii copii cât și cu ceilalți. 
Acest program a fost dezvoltat de Asociația Sprijin pentru Mame din România și Cultiv Associação de Ideias para a Cultura e Cidadania din Portugalia și este finanțat de Uniunea Europeană prin programul Erasmus+.

pag 1 fara background

În contextul proiectului STEP, „părintele singur” este definit ca o persoană care, indiferent de statutul său marital, crește singură un copil sau o persoană dependentă, fără ajutorul unui alt îngrijitor, chiar dacă există custodie comună.

 

Intră în programul nostru și începe să îți transformi propria viață

Acest proiect își propune să creeze un program mixt de educație socio-emoțională pentru părinți singuri din România și Portugalia, constând în module teoretice educaționale disponibile online și ateliere practice non-formale, având ca scop dezvoltarea abilităților acestora de a înțelege și gestiona emoțiile și stresul, pentru a asigura relații mai bune cu propriii copii și cu cei din jurul lor și, astfel, pentru a îmbunătăți calitatea vieții participanților.

Module teoretice

12 capitole structurate în teme legate de autocunoaștere, recunoașterea și gestionarea emoțiilor, comunicare, parenting și dezvoltarea relațiilor cu ceilalți.

Ateliere practice

Vom organiza patru grupuri de părinți: două în România (în Sibiu și în Alba Iulia) și două în Portugalia (în Serta și în Porto). Grupurile se vor întâlni săptămânal la cele 12 sesiuni aferente atelierelor practice. 

Resurse

Informații și resurse utile pentru părinți, traineri și alți specialiști din domeniul educației adulților. 

Special creat pentru părinții singuri

Cum funcționează acest program?

Acest program conține atât o componentă teoretică educațională, cât și o componentă practică. Partea teoretică este compusă din 12 capitole, structurate în 4 module, și poate fi accesată în urma creării unui cont pe platfoma noastră.

Pentru a participa la atelierele practice, vă invităm să completați formularul de înregistrare. 

Modulul 1

Despre sine

Proiectat pentru a ajuta persoanele să obțină o înțelegere mai profundă a propriului sine, acest modul include capitole despre autocunoaștere și identificarea resurselor personale, dezvoltarea stimei de sine și a încrederii în sine, precum și gestionarea eficientă a vieții prin abordarea stresului și a managementului timpului. Modulul își propune să ofere instrumente practice și perspective pentru a spori creșterea personală și bunăstarea.

Modulul 2

Emoțiile

Concentrat pe înțelegerea și gestionarea emoțiilor în contextul parental, modulul include capitole despre diferite stiluri parentale, așteptări versus realitate și mituri comune despre creșterea copiilor. De asemenea, abordează modul de identificare și exprimare eficientă a emoțiilor, precum și strategii pentru gestionarea acestora. Scopul acestui modul este de a echipa părinții cu instrumentele emoționale necesare pentru o mai bună creștere a copiilor și pentru bunăstarea personală.

Modulul 3

Comunicarea

Creat pentru a îmbunătăți abilitățile interpersonale esențiale pentru o comunicare eficientă, acest modul include capitole despre ascultare activă și empatie, primirea și oferirea de feedback, precum și metode eficiente de comunicare, cu accent pe modalități de autoexprimare. Scopul acestui modul este de a ajuta părinții să comunice mai clar și mai empatic, îmbunătățindu-și relațiile și interacțiunile cu ceilalți.

Modulul 4

Relațiile

Axat pe construirea și menținerea relațiilor sănătoase, acest modul include capitole despre cultivarea relațiilor sănătoase, înțelegerea și îmbunătățirea relației cu copiii prin metode eficiente de parenting și consolidarea relațiilor cu ceilalți. Modulul se încheie cu concluzii esențiale și strategii pentru a cultiva conexiuni pozitive. Scopul acestui modul este de a oferi perspective valoroase și sfaturi practice pentru crearea și menținerea unor relații împlinite în diverse aspecte ale vieții.

Echipa noastră

Iată-i pe specialiștii din spatele programului S.T.E.P.

Puteți afla mai multe despre fiecare dintre ei accesând informațiile de mai jos.

Corina David

Asociația Sprijin pentru Mame
Psychologist, psychotherapist
Group facilitator - Sibiu, Romania

Alexandra Banciu

Asociația Sprijin pentru Mame
Psychologist, psychotherapist
Group facilitator - Sibiu, Romania

Ioana Mirela Popescu

Asociația Sprijin pentru Mame
Psychologist, Psychotherapist, Trainer
Group facilitator - Alba Iulia, Romania

Ioan Valentin Popescu

Asociația Sprijin pentru Mame
Psychologist, Psychotherapist, Trainer
Group facilitator - Alba Iulia, Romania

Ana Cristina Pereira

Cultiv Associação
Project coordinator, degree in Psychomotricity
Group facilitator - Sertã, Portugal

Elsa Vieira

Cultiv Associação
Special Education Teacher, degree in Early Childhood Education, Adult Education and Community Animation; Intervention in therapeutic pedagogy and Child Mental Health,
Group facilitator - Sertã, Portugal

Eva Marques

Cultiv Associação
Project Coordinator in Associação Portuguesa Voz do Autista; Trainer; Engineering & Veterinary Medicine Degrees; Neurodivergent.
Group facilitator - Porto, Portugal

Filipe Lopes

Cultiv Associação
Degree in Psychopedagogy, Cultiv’s C.E.O.
Group facilitator - Porto, Portugal

Testimoniale

Citiți ce au de spus cei care au parcurs deja cursul.

FAQs

Găsiți răspunsuri la întrebările frecvente despre program.

S.T.E.P. este o inițiativă de educație socio-emoțională concepută pentru părinți în general și în special pentru părinții singuri. Combină modulele educaționale teoretice disponibile online cu ateliere practice. Programul își propune să dezvolte abilitățile participanților de a înțelege și gestiona emoțiile și stresul, de a îmbunătăți relațiile cu copiii lor și cu ceilalți și, în cele din urmă, de a le îmbunătăți calitatea generală a vieții.

Programul a fost dezvoltat de o echipă de specialiști din România și Portugalia.

Programul este deschis tuturor părinților interesați să-și îmbunătățească abilitățile socio-emoționale. În timp ce modulele educaționale sunt accesibile online oricărui părinte interesat de subiect, atelierele practice sunt disponibile în locații specifice: Sibiu și Alba Iulia în România și Serta și Porto în Portugalia.

Pentru a te alătura programului S.T.E.P., te poți înscrie prin intermediul linkurilor de mai jos: 

Click aici pentru a participa la modulele educaționale online

Click aici pentru a te înscrie la atelierele practice

Dacă vei participa la programul S.T.E.P. vei beneficia de:

  • Acces la 12 module educaționale cuprinzătoare, care acoperă subiecte precum autocunoașterea, gestionarea emoțiilor, comunicarea, parentingul și relațiile.
  • Experiență practică prin intermediul atelierelor săptămânale/bilunare desfășurate pe parcursul a 12 săptămâni, în Sibiu, Alba Iulia, Serta și Porto.
  • Abilități îmbunătățite de înțelegere și gestionare a emoțiilor și stresului.
  • Relații mai bune cu copiii și cu cei din jur.
  • O calitate generală a vieții îmbunătățită prin dezvoltarea abilităților socio-emoționale.

Parteneri

centro de vida independente
psihokit logo